
Festival regionalnih vina okupio 19 izlagača
Festival regionalnih vina na “Jahorina ekonomskom forumu” večeras e okupio 19 izlagača vina, rakije i gastronomskih specijaliteta iz Mađarkse, Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.
Mladen Fuštar iz Podruma “Vukoje 1982” iz Trebinja izjavio je Srni da se vinarija Vukoje već 35 godina bavi proizvodnjom vrhunskih vina i destilata od grožđa.
“Kompetna proizvodnja se bazira na sopstvenoj sirovinskoj bazi, a ono što se ubere u vinogradima ide dalje u proizvodnju, u vinariju i destileriju. Pored toga bavimo se i proizvodnjom maslinovog ulja”, naveo je Fuštar.
On je ocijenio da je značaj ovakvih festivala veliki jer izlagači predstavljaju posjetiocima proizvode koji nisu u redovnoj prodaji.
Kada je riječ o vinima koja kupci preferiraju, Fuštar kaže da se prije desetak godina mnogo više konzumiralo crveno vino, a danas, kako se mijenjaju navike, ta konzumacija se okrenula u korist bijelog vina.
Velibor Pešić iz beogradske Vinarije “Pešić” rekao je Srni da imaju vinograde u Subotici i Sjevernoj Makedoniji.
“Već 10 godina smo u tome. Došli smo da predstavimo naša vina koja su sva dobra, a narod najviše voli `tamjaniku` zbog mirisa, svježine, ukusa i neobične arome”,naveo je Pešić.
Ratko Barnjak iz Destilerije “Rale” Novi Travnik rekao je da se 10 godina bavi proizvodnjom rakije, a njegov prvi brend bila je viljamovka za koju vlada najveće interesovanje, a potom za kajsiju, dunju, šljivu i jabuku. On kaže da destilerija nudi i likere koji su prepoznatljivi na mnogim sajmovima i festivalima gdje je osvajao nagrade, kao što je bio slučaj na poslednjem u Istočnom Sarajevu.
FOTO: Srna