Mira Šemić
Rodom iz Banje Luke, Mira Šemić je kao student stigla u Ljubljanu u kojoj živi i danas. Radni vijek je provela u organizaciji sajmova i izložbi. Hobi i ljubav do dobre hrane i vina je pretočila u način i stil života. Davne 1995. otvorila je prvi Slow-food restoran Monroe u centru Ljubljane. To je bio prvi restoran koji je ponudio degustacijske menije sa vinskim uparivanjem i napravio prekretnicu u razvoju ugostiteljstva u Sloveniji.
Vinoteka “Galerija umjetnosti i vina” koju je otvorila 2003. bila je stjecište ljubitelja muzike, umjetnosti i dobrog vina, mjesto gdje su se održavale izložbe, koncerti i odlične vinske degustacije.
Žeđ za vinskim znanjem ju je potakao da postane somelijer 3. stepena, da u Londonu diplomira na najprestižnijoj svjetskoj vinskoj školi WSET i potom da u Austriji dobije zvanje Weinakademiker. Vodi i organizuje “Malu vinsku školu” u Ljubljani, te brojne radionice i edukacije širom svijeta. Stručni je saradnik i pisac u časopisima “Delo”, “Slovenske novice” i “Pet zvezdic”.
Posljednih šest godina je direktor prestižnog francuskog kulinaričnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Slovenija i četvrtu godinu direktor odličnog Gault&Millau Srbija. Neizmjerno se trudi za promociju dobre kulinarike, podizanje vinske kulture, očuvanja tradicije i autohtonih ukusa.